MED
Med je jedným z najstarších prírodných sladidiel, ktoré ľudia poznajú už tisícky rokov. Prvé dôkazy o používaní medu pochádzajú z nástenných malieb v španielskej jaskyni La Araña, ktoré sú staré viac ako 8000 rokov. Včelí med bol cenený v starovekom Egypte, Grécku a Ríme ako potravina, ale aj ako súčasť rituálov.
Med je produktom včiel, ktorí zbierajú nektár z kvetov. Po návrate do úľa ho premieňajú na med a skladujú v plástoch. Včelári potom odoberajú plásty naplnené zrelým medom, odviečkujú ich a následne med z plástov vytočia pomocou medometu a pripraví sa na konzumáciu.
Má antibakteriálne, protizápalové a hojivé vlastnosti. Tradične sa používa na liečbu rán, popálenín a kožných infekcií. Upokojuje hrdlo pri prechladnutí, podporuje aktívny systém a trávenie. Kryštalizácia medu je prirodzenou vlastnosťou a znakom pravosti medu.
Druhy medu:
Med sa líši podľa druhu rastlín, z ktorých včely zbierajú nektár. Niektoré z najznámejších druhov medu sú: Kvetový - pochádza z nektáru kvetov. Medovicový - pochádza z výlučkov hmyzu, ktorí potom včely zbierajú ako sladkú tekutinu. Miešané - pochádzajú z nektáru rastlín, lesných lúk a údolí.

PEĽ
Peľ sa používa ako liek po celom svete. Vzniká v samčom pohlavnom orgáne kvetu - peľnici za účelom oplodnenia blizny. Je hlavným zdrojom bielkovín pre včelu a jej plod. Včelí peľ včely donášajú do úľov na 3. páre nôh, kde vytvára tzv. obnôžky, ktoré po prílete prenechajú na spracovanie mladuškám (mladé včely, ktoré ešte neopúšťajú úľ). Tvar a farba peľu je charakteristická pre každý druh rastliny. Aby peľ neklíčil v bunkách, včely pridávajú látku zabraňujúcu jeho klíčenie. Obsahuje 40 percent proteínov.
Peľ obsahuje: bielkoviny, minerálne látky, cukry, tuky, organické kyseliny, nukleové kyseliny, enzýmy (pepsín, trypsín, erepsín, amylázu, invertázu), vitamíny (A,B,C,R - rutín), bioflavonoidy a ďalšie látky.
Liečebné využitie: pri chudokrvnosti z nedostatku železa, pri anémii následkom silnej menštruácie, pri chorobách pečene - po žltačke, pri cirhóze, pri chronickom zápale prostaty, po operáciách prostaty, pri srdcovo cievnych ochoreniach, pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev a ťažkosti s trávením, pri nechutenstve a úbytku hmotnosti, pri poruchách telesného a psychického vývoja, pri ochoreniach kože, kĺbov, očí, pri poruchách spánku a depresiách, pri cukrovke - pomáha regulovať hladinu glukózy, pri dermatologických poruchách, napríklad vredoch, akné, ekzémoch, herpesoch, pri hojení rán a poškodených tkanív, pri žilovej nedostatočnosti, kŕčových žilách, hemoroidoch, pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe. Spomaľuje proces starnutia. Slúži tiež, ako podporný prostriedok imunitného a nervového systému a pomáha predchádzať infekciám. U diabetikov znižuje hladinu cukru v krvi. Peľ sa nedoporučuje užívať pri onkologických ochoreniach, z dôvodu, že telo pri onkologických ochoreniach nevie rozlíšiť chorú a zdravú bunku, a teda vyššiu výživu a podporu od včelieho peľu by dostali aj choré bunky! Pri onkologických ochoreniach je vždy najlepšie sa poradiť s lekárom. Tiež sa peľ nedoporučuje užívať v prvých troch mesiacoch tehotenstva.
Dávkovanie dospelý: Preventívne : 12 g (3 čajové lyžičky) za deň, Liečebne : 24 g (6 čajových lyžičiek) za deň.
Dávkovanie deti: Od 3-5 rokov: 6 g (1 až 2 čajové lyžičky) za deň, od 6 - 12 rokov: 8 g (2 čajové lyžičky) za deň.
Uskladnenie peľu: Skladujeme ho v chladničke alebo mrazničke v nepriedušnej nádobe, alebo vrecúšku. Sušený peľ uskladňujeme v uzavretej nádobe, na tmavom a suchom mieste pri teplote do 4°C. Nasáva vlhkosť, preto ho treba držať v suchu! POZOR - Peľ sa nesmie podávať bez lekárskeho dozoru silným alergikom!

PROPOLIS
(prírodné antibiotikum)
Propolis je prírodná živicová látka živočíšno - rastlinného pôvodu, ktorú včely zbierajú z pukov a kôry stromov i rastlín. Propolis používajú včely ako dezinfekčnú a tmeliacu látku. Propolis je živicová látka žltozelenej, hnedej alebo tmavočervenej farby. Má špecifickú živicovú vôňu, horkú, slabo palivu chuť. Zlúčeniny, ktoré boli zistené v propolise, pochádzajú z troch zdrojov: rastlinné výlučky zberané včelami; sekréty slinných žliaz včiel a látky, ktoré sa dostávajú do propolisu v čase jeho spracovania. Propolis sa skladá z 50% živicových zložiek, 30% vosku, 10% éterických a aromatických olejov, 5% kvetového peľu a 5% zvyšných látok. Propolis obsahuje minerály: vápnik, magnézium, draslík, dusík, železo, zinok, mangán, meď, kobalt, fosfor, síru, antimón, hliník, selén a fluór. Obsahuje vitamíny B1, B2 ,B6, C, E a A.

Vlastnosti propolisu: Účinne podporuje imunitný systém, má antibiotické a antiseptické účinky, podporuje krvotvorbu (anémia, chudokrvnosť), znižuje vysoký krvný tlak, je prevenciou proti kardiovaskulárnym ochoreniam, zlepšuje hojenie rán, popálenín, afty, lieči kožné problémy (ekzém), zlepšuje pružnosť pokožky, udržuje mladistvý vzhľad, je dobrou prevenciou pred infekčným ochorením a proti rakovine, vhodný pri prechladnutí alebo chrípke, podporuje trávenie.
Alergická skúška: Skôr, ako sa dáte do liečenia s propolisom, vyskúšajte si či nie ste naňho alergický. Namočte tampón do propolisovej tinktúry a potrite citlivé miesto na pokožke, napríklad vnútornú stranu ruky na predlaktí. Namazané miesto nechajte zaschnúť a po troch hodinách skontrolujte či na tom mieste nemáte červenú škvrnu. Ak nie, môžete pristúpiť k liečbe propolisom.
Použitie: Vnútorne sa užíva denne 1 až 3-krát v rozmedzí 10 až 40 kvapiek hodinu pred jedlom, a to nakvapkaním do vody, kde sa vyzráža a zbelie, ale nestráca svoje liečivé účinky. Propolis sa taktiež môže nakvapkať do cukru na kávovú lyžičku a cmúľať v ústach.
Včelí vosk
Včelí vosk je prírodná surovina vyrábaná včelami, ktorá zohráva kľúčovú úlohu v ich živote aj v našom každodennom používaní. Včely ho vyrábajú zo špeciálnych voskových žliaz, ktoré sa nachádzajú na brušku včely robotnice. Tento vosk používajú na stavbu plástov, kde ukladajú med a vychovávajú nové včielky. Včelí vosk má svetložltú farbu. Vonia po mede a propolise a má príjemnú jemnú vôňu.
Vlastnosti včelieho vosku:
- Prírodný a netoxický : Je bezpečný na použitie v kozmetických prípravkoch a výrobkoch pre starostlivosť o pokožku.
- Hydrofóbny : Odpudzuje vodu, čo ho robí skvelým pre výrobu ochranných balzamov a krémov.
- Tvrdosť a stabilita : Pri izbovej teplote je tvrdý, ale ľahko sa taví pri teplote 60-65°C, čo z neho robí skvelý prídavok do domácich výrobkov.
- Elasticita a tvarovateľnosť : Je pružný, čo znamená, že ho možno ľahko formovať a vytvárať rôzne tvary.
Využitie:
- Kozmetika : Včelí vosk je výborný emulgátor a zvlhčovadlo. Pridáva sa do balzamov na pery, krémy, masti, mydiel a masážnych olejov, pomáha udržiavať energiu v koži a vytvára ochrannú vrstvu.
- Sviečky : Včelí vosk horí dlhšie a čistejšie ako bežné parafínové sviečky, navyše uvoľňuje príjemnú, jemnú vôňu.
- Výroba potravinárskych obalov : Ekologické alternatívy k plastovým obalom sú vyrobené z látok impregnovaných včelím voskom.
- Včelárstvo : Vosk sa používa na obnovu plástov v úľoch.
Vďaka svojim mnohým prospešným vlastnostiam je včelí vosk cennou a udržateľnou surovinou v mnohých oblastiach kozmetiky po potravinárstve.
